onsdag 13. april 2016

Migrasjon i Europa - to viktige initiativer fra EU-kommisjonen


60 millioner mennesker er på flukt fra krig og forfølgelse i verden i dag. Av disse kom omkring halvannen million til Europa i 2015. EU-kommisjonen satte dette på dagsorden i en egen agenda for migrasjon i mai 2015. Hensikten var å finne overgripende løsninger på europeisk nivå gjennom økt solidaritet mellom medlemslandene, blant annet for å sikre en jevnere fordeling av asylsøkende. Resultatet så langt har ikke vært tilfredsstillende, og EU-kommisjonen har derfor rettet kritikk mot majoriteten av medlemslandene fordi de ikke har fulgt opp den felles asylpolitikken de sluttet seg til i 2013.

EU-kommisjonen presenterte nylig to viktige initiativer for å håndtere situasjonen. Den ene handler om alternativer for å reformere det felles europeiske asylsystemet og utvikle trygge og lovlige måter å søke asyl på i Europa. For å få til dette pekes det på at det må utvikles mekanismer som fordeler flyktningene mer rettferdig enn i dag. Videre antydes det at EU kan få en styrket operativ rolle. Det pekes også på behovet for en mer aktiv politikk for arbeidsinnvandring. Utgangspunktet for Kommisjonen er at migrasjon vil være en utfordring også fremover og at målet må være både et rettferdig, og bærekraftig system, som harmoniserer asylsystemene i Europa. Det skal være mulig å søke asyl på en trygg måte uten å måtte sette livet på spill.

Det andre dreier seg om en diskusjon om et fremtidig rammeverk for sterkere og smartere informasjonssystemer for grensekontroll og intern sikkerhet. Europa er et mobilt samfunn. Millioner av EU-borgere krysser interne og eksterne grenser hver dag, noe som for de fleste formål er et gode. For å ta vare på dette er Kommisjonens mål å utvikle en strategi som beskytter EU’s yttergrenser på en bedre måte enn i dag, og samtidig forsterker den interne sikkerheten innen for rammen av gjeldende krav til datasikkerhetshensyn. Dette vil handle mye om å samordne de enkelte landenes informasjons- og datatjenester.
 
Så får vi se hvordan medlemslandene responderer, og om EU greier å finne bedre måter å håndtere situasjonen på, både for flyktningene og Europa, Norge inkludert.

Faksimile fra The Economist, kilde Frontex



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar