lørdag 25. juni 2016

Takk for følget - kolleger i Brussel, UK og alle dere andre

Da er tiden i Brussel over, både for UK og for meg. Min sorti er både planlagt, og jeg vil si mye mindre dramatisk enn britenes beslutning om å forlate EU.

Det har vært tre fantastisk lærerike og spennende måneder. To temaer har vært særlig fremtredende - terroranslagene i mars, og situasjonen på migrasjonsområdet. Det siste har jeg sett spesielt på, og noe av den kunnskapen jeg har fått, har jeg også forsøkt å formidle i denne bloggen.

Først og fremst tusen takk til mine gode Brussel-kolleger Åse Erdal og Stig Bang-Andersen for inspirasjon, tålmodighet med en lærling og mange gode diskusjoner. Jeg kommer til å savne dere.

Åse, Stig og Lars på terrassen min i går kveld. En varm og fin kveld, det har det ikke vært for mange av. Dette er visstnok den våteste våren på nærmere 150 år i Brussel! Men det har på ingen måte forringet oppholdet!

Avslutningsmiddag i går kveld på Sale Pepe Rosmarino

Sale Pepe Rosmarino er min favorittrestaurant i Brussel

Kvelden ble avsluttet sammen med Lars Hustveit fra Euromontana og S&Fj fylkeskommune på Parvis Sant-Gilles. Takk for hyggelige konserter og turer Lars!
Med et viss vemod må jeg slå fast at oppholdet i Brussel er over. Dermed er også dette det siste blogginnlegget. Nå ser jeg frem til ferie i Danmark, der jeg møter Lisbeth, Sofie og Otto i morgen.

Takk for følget!

Nasjonalt utvalg for bosetting av flyktninger på besøk i Brussel

Mitt siste oppdrag i Brussel var å ta imot det norske nasjonale utvalget for bosetting av flyktninger, der jeg for øvrig selv er medlem som representant for KS og kommunesektoren. I tillegg til ordinært møte, der vi blant annet skulle ta stilling til bosettingstallene for neste år, var det også et ekstenrt faglig program.


Leder ved KS Brusselkontor, Åse Erdal, ga en oversiktsforelesning om EU, EØS og KS sitt arbeid i Brussel, og relaterte dette blant annet til situasjonen på migrasjonsområdet i Europa. Det siste temaet fulgte jeg opp med en presentasjon av mine "funn" innenfor migrasjonstematikken mens jeg har vært her nede. Det har jo vært et topp prioritert tema i EU siden i fjor, og vil nok være det en god stund fremover. Videre hadde vi besøk av Julie Bodson som leder arbeidet med Duo for a Job.


 
Og vi hadde besøk av justisrådene Torill Myhren og Thomas Hansen fra den norske EU-delegasjonen.

 
Så var det slik at Geir Barvik, administrerende direktør i IMDI, og leder av utvalget skal slutte. Dette var dermed det siste møtet hans, så han fikk overrakt en Tintinfigur som minne fra utvalget. Med egen Tintin-sveis for anledningen, ble den avtroppende foreviget med utvalgets kvinnelige medlemmer ringside...
 
Unni Skår, Bodil Sivertsen, Geir Barvik, Marit Sjaastad, Nina Gran og Anne Karin Hamre

onsdag 22. juni 2016

Frokostmøte: Women and leadership

I dag frokostmøte med temaet Women and leadership. Mitt oppdrag var å fortelle om KS sitt toppledernettverk for kvinner. Utgangspunktet for møtet, som ble arrangert av Wiener Stadtwerke Group, var at kvinner fortsatt er en sjeldenhet i tradisjonelle infrastrukturselskaper, for eksempel innenfor transport og energi. Særlig gjelder det ledende stillinger. Møtet var initiert for å bringe sammen beslutningstakere på politisk nivå med eksperter innenfor disse sektorområdene for å drøfte hva som skal til for å bedre situasjonen.

Etter innledninger fra representanter fra både fra Wiener Stadtwerke, EU-kommisjonen og EU-parlamentet var det drøfting og deling av gode eksempler ut fra disse knaggene; situasjonen i dag, aktiviteter og beste praksis, samt tiltak for oppfølging på EU-nivå, nasjonalt, på virksomhetsnivå. Og til slutt hvilke støtteaktiviteter som trengs. Støtteaktiviteter i denne sammenheng er for eksempel nettverksarbeid og lobbying.

Både i innledningene og i diskusjonen som fulgte ble det vist til erfaringer fra Norge, tydelig at dette er et felt vi har klart å nå lengre enn i de europeiske landene for øvrig. Særlig gjelder dette kvinners deltakelse i yrkeslivet og andel kvinnelige ledere.

Det arbeides på parlamentarisk nivå med å få innført krav om kvotesystemer etter norsk modell både i privat og offentlig sektor, for å sikre representasjon både på styrenivå og i ledende stillinger.

Det var i utgangspunktet en oppfatning om at fedrekvoter i forbindelse med omsorgspermisjon ville kunne hindre menns karriere, og at det derfor ville være mindre interessant for menn. Jeg fortalte om Jens Stoltenberg, som både var leder for Mannsrolleutvalget og tok ut full pappapermisjon - det gikk jo greit med karrieren hans etterpå, både statsminister og generalsekretær i NATO. Det kunne de nesten ikke tro, altså at nettopp han hadde hatt pappaperm...

Men det å ta pappaperm gir heller ingen garanti... selv har jeg hatt pappaperm tre ganger og har ikke en gang vært statssekretær...

Disse deltok:


mandag 20. juni 2016

The New Skills Agenda for Europe

The New Skills Agenda for Europe var tema for en større konferanse i Europakommisjonens bygning i Rue de la Loi 170 i dag. Jeg var der, blant mange andre, ca 600 tenker jeg. Deltakere fra medlemslandene, organisasjoner og sikkert en del andre interesserte.

Slik så programmet ut, fint var det, med egen app og greier..
Selve Skills Agenda for Europe ble lansert av kommisjonen 10. juni i år, og dette var den første markeringen og lanseringen, der formålet både er å få oppmerksomhet om saken, og bringe den til torgs for diskusjon og innspill. Slik jobbes det her har jeg forstått.

Hvorfor en egen agenda for utvikling av kunnskap og ferdigheter?
Jo, utgangspunktet er at kompetanse er helt grunnleggende for om Europa skal hengen med i konkurranse og velferdsutvikling fremover. Samtidig er det 70 millioner innbyggere i Europa som hverken kan lese, skrive eller regne ordentlig. Og 40% av europeerne har ikke tilstrekkelige digitale ferdigheter. Disse er også mest utsatt for arbeidsløshet, fattigdom og sosialt utenforskap.

Samtidig rapporterer 40% av europeiske arbeidsgivere at de sliter med å finne folk med riktig kompetanse for å vokse og utvikle seg. Samtidig rapporterer mange unge at de har jobber som ikke matcher deres kompetanse og ambisjoner.

Det er opplagt noe mismatch her, og dette skal det gjøres noe med. Gjennom arbeidet med agendaen er formålet å
  • øke kvaliteten og relevansen for de ulike ferdighetsområdene,
  • gjøre kompetansen mer synlig og sammenlignbar
  • legge til rette for bedre og riktigere karrierevalg
Blant annet skal det etableres en kunnskapsgaranti. Det vil si at voksne som mangler grunnleggende lese, skrive og regneferdigheter skal få tilbud om en vurdering, samt opplæring, og en slags vurdering og godkjenning av ervervede ferdigheter.

Så er tanken at kunnskap og sosial utvikling gjelder mer eller mindre alle kommisjonens sektor- og arbeidsområder. Dermed må strategien også inkludere alle disse i arbeidet. Dette var også tema under konferansen, både fra innlederne og i diskusjonen.

Konferansen ble åpnet av Marianne Thyssen, som er kommisjonær for Utdanning, sosiale spørsmål og arbeidsmarked. Hun understreket behovet for en slik agenda, ikke minst ut fra behovene fremover med tanke på en aldrende befolkning, samt at fremtidens jobber i større og større grad vil være kompetansearbeidsplasser.
Marianne Thyssen, kommisjonær for utdanning, sosiale spørsmål og arbeidsmarked

Hovedforedragsholder var Farid Tabarki, som er direktør for noe som heter Studio Zeitgeist, en slags tenketank tror jeg. Han pekte på noen aktuelle trender, som han mener peker i retning av store samfunnsmessige endringer. Han ser blant annet for seg at de tradisjonelle hierarkiske strukturene vil forvitre til fordel for mer flytende (liquide) strukturer. Og digital kompetanse vil være avgjørende for å overleve i denne virkeligheten. Hvor mye nytt det er i å peke på at det er viktig å gjøre feil for å lære og at det er viktig å dele kunnskap og kompetanse, vet jeg ikke, men det er jo morsomt at gamle helter kommer til sin rett selv i disse moderne tider. Aristoteles går visst ikke av moten:


Etter at debattantene var ferdige med sine innledninger, der de hadde redegjort for nødvendigheten og viktigheten av agendaen på sine områder, var de duket for plenumsdebatt. Som det går frem av oversikten var det folk med posisjoner i kommisjonen.....



 
Et tema panelet ble utfordret på var hvordan man ville sikre at agendaen ble fulgt opp i de enkelte medlemslandene. Det ble det naturlig nok ikke svart veldig konkret på, og det er vel også en av EU's store utfordringer, slik det blant annet er på migrasjonsområdet.
 
Konferansen ble avsluttet med at deltakerne via app på mobilen skulle spille inn ord/premisser bi mente ville være viktigst eller avgjørende for å lykkes med agendaen. Ordskyen nedenfor viser resultatet...
 
Og slik så det ut andre veien....
Agendaen er viktig og interessant. Men foreløpig er det er store ord og overordnede perspektiver som dominerer. Det er når det hele skal brytes ned på tiltaksnivå og følges opp av de enkelte landene at utfordringene kommer. For Norges del må dette være interessant å følge, utfordringene er akkurat de samme. Men vi har et mye bedre utgangspunkt, særlig når det gjelder ressurser. Men også når det gjelder vektlegging av skolens sosiale og demokratiske funksjon har vi nok et forsprang. Jeg syntes jeg hørte flere som var innom at skolen ikke bare må være gode på fag, men også utvikle ferdigheter i deltakelse og inkludering...



søndag 19. juni 2016

Gent og rosa elefanter

I dag har jeg vært i Gent. Der så jeg en stor rosa elefant på et tak. Når man begynner å se rosa elefanter etter å ha vært en stund i Belgia vil noen sikkert si at det er på tide å komme seg hjem.
 
 
Men nå er jeg sikker på at det var en rosa elefant på det taket. Det er nemlig et bryggeri i Gent som lager et øl med navnet Delirium Tremens. Og det har en rosa elefant som sitt varemerke.
Gent er for øvrig en svært fin og spennende by å besøke, bare en halvtime med tog fra Brussel, perfekt for dagstur. En middelalderby som med sin kanalforbindelse til Atlanteren var en viktig handelsby i tidligere tider. I dag blant annet en viktig universitetetsby med 250.000 innbyggere. Den har et middelalderslott, Gravensteen, som er verdt et besøk. Vi tok også kanalbåt, en fin måte å se byen på, anbefales. 
 
Vi smakte også på en av byens spesialiteter, Mastellen, som er en slags dobbel pannekake med mye søtt i midten, sukker, smør og nøtter mm. Mitt reisefølge, Lars Hustveit, mesker seg med en slik en her.
 
Lars Hustveit fra Euromontana
 
 
Flotte kanaler og mange idylliske spots i Gent
 
 
 
 
 
 
 

fredag 17. juni 2016

Bottarga - om å sette seg i respekt på restaurant

Det ligger en liten, ganske unnselig restaurant i samme kvartalet som jeg bor, i Sant-Gilles. Den heter Sale Pepe Rosmarino, italiensk, og ser sånn ut....


Jeg har gått forbi den mange ganger, og tenkt at jeg skulle nok prøve å spise der. Det ble gjort første gang for noen dager siden. Og jeg angret umiddelbart på at jeg ikke hadde gjort det før, altså besøkt den restauranten. For her var det både enkelt, rimelig, god stemning, hyggelig og ikke minst fabelaktig pasta.
 
Men nå en liten tildragelse jeg syntes var morsom. Først tilbake i historien, for omtrent ti år siden, da datter Rikke var på utveksling i Italia, Sardinia. Vi besøkte henne der, hun bodde ved en innsjø vest på Sardinia, i byen Cabras. Der drev de fiske av en ørretfisk som visstnok bare finnes akkurat der. Og rogna røkte de og brukte i forskjellige matretter, blant annet med pasta. Bottarga kalte de dette. Og egentlig litt overraskende smakte dette aldeles nydelig. Små rogn som smalt litt i munnen når man tygger.
 
Men det er der man spiser det, jeg har ikke vært borti det siden. Ikke før nå. For da servitøren på Sale Pepe gikk gjennom menyen for meg, hadde han nettopp Bottarga. Da jeg etter gjennomgangen bestilte en pasta Bottarga, så han alvorlig på meg og sa at "it is smoked fisheggs!?" Han trodde visst ikke jeg var klar over hva jeg ville begi meg ut på, og ville advare. Jeg svarte "yes, from Sardinia, isn't it?" Han løftet øyenbrynene litt og smilte OUIII, med tydelig respekt i stemmen og blikket. Han tror nok jeg er en matkjenner av format. Jeg lar ham tro det.
 
Slik så det altså ut, smakte utrolig godt og kan anbefales...

Bottarga
Og skal du til Brussel, prøv denne restauranten. Den har adressen Rue Berckmans 98. Det er som regel fullt der, så ring +32 2 538 90 63 og be om bord.

Slik ser inngangspartiet ut. Det kan være greit å vite, for ellers kan det være lett å gå forbi, unnselig som det er ..
Bon appetit!

torsdag 16. juni 2016

Stortinget i EU-parlamentet - og selvkjørende biler


Stortinget har et kontor i Brussel med spesielt ansvar for å følge Europaparlamentet. Kontoret bemannes av seniorrådgiver Per S. Nestande. Jeg var heldig å få et møte med ham i dag. Det var både interessant og nyttig, hyggelig var han også! Ikke minst var det spennende å se parlamentet fra "innsiden". Per tok meg med på en liten omvisning i bygget, som huser de 751 folkevalgte representantene fra EU's 28 medlemsland.

Spennende å se EU-parlamentet fra "innsiden", her sammen med Per Nestande, Stortingets "representant" foran pressesenteret.
Nestande var tidligere nasjonal ekspert i Europaparlamentet, men har de siste fem årene jobbet for Stortinget i Brussel. En kuriositet er det at han tidligere måtte sitte i den norske EU-delegasjonen sine kontorer, men fikk "losji" i selveste Parlamentet da EU fikk fredsprisen.

Han følger sakene som går i Parlamentet og rapporter til Stortinget og komiteene om aktuelle temaer. Noe av dette publiseres i Stortingets EU/EØS-nyhetsbrev. Dette er for øvrig veldig bra og anbefales som lesning for de som måtte være interessert i EU/EØS-spørsmål. Du kan melde deg som abonnent her.

Bonus - selvkjørende biler utenfor parlamentet
Det er ikke uvanlig at det er demonstrasjoner utenfor EU-parlamentet, da gjerne med grupper som vil påvirke EU's beslutninger. I dag var det demonstrasjon av selvkjørende biler. Den nærmeste kjørte rund på plassen uten fører, litt nifst. Et tema som diskuteres for tiden er visst hvordan man skal regulere ansvaret hvis en slik bil forårsaker ulykker...




Energy efficiency in the building sector

Energy efficiency in the building sector var tema for en workshop Forskningsrådet m.fl, deriblant KS, arrangerte sist mandag. Stedet var Norway House. Formålet var å presentere aktuell kunnskap og legge til rette for å finne partnere til prosjekter som kan være aktuelle for finansiering gjennom Horisont 2020.

Arrangementet ble arrangert i forbindelse med EU's "Sustainable Energy Week" i Brussel. Seminaret ga eksempler på frontforskning innen energieffektivisering i bygninger og ga nyttige råd og tips for hvordan man kan gå frem i en eventuell søknadsprosess for finansiering gjennom Horisont 2020. Seminaret hadde også en workshop-del der man kunne diskutere i grupper for om mulig og finne partnere til aktuelle prosjekter.

Interessant å se hvordan dette fungerer...

Thea Forsberg ledet seminaret med stø hånd. Thea har jobbet som rådgiver i Trøndelags Brusselkontor inntil ganske nylig, og har nå begynt i KS' arbeidslivsavdeling i Norge. Og det er bra!

Lene Lad Johansen fra Omsorgsbygg i Oslo, var en av flere innledere som fortalte om spennende og vellykkede prosjekter. Hun snakket om deres erfaringer med å delta i EU-prosjekter.

Et av eksemplene Johansen brukte..

Gordon Sutherland, Senior Project Advisor i EASME, ga gode råd om søknadsprosessen til Horisont 2020. I Norge har det fra noen forskere vært fokusert på at bare 1 av 10 søknader får finansiering og at dette derfor er spill av ressurser. Sutherland fortalte at mange av søknadene bærer preg av lettvint arbeid med dem. Derfor anbefaler han å bruke de rådgivningsressursene som finnes i søknadsprosessen. Han mener at omtrent 50% av søknader som forholder seg til kravene og prosedyrene når frem.
 
Matchmaking 1
Matchmaking 2

Matchmaking 3
 
 

Sofie på besøk

Sofie var siste besøket her i Brussel, hun kom fredag 10. juni direkte fra siste eksamen, i mikroøkonomi. Så da ble det bursdagsfeiring med pizza på restaurant Sale Pepe Rosmarino i det samme kvartalet som jeg bor. Veldig hyggelig å besøk av Sofie, som ble til tirsdag morgen.

Etter en hard eksamensperiode var det nok mest behov for å hvile ut, men det ble likevel mye byvandring, mye som måtte sees. Så vi var nok gjennom det viktigste; Grand Place, Manneken Pis, div. handlegater, St Catherine, Boers, EU-området, Flagey med søndagsmarked, Hortamuseet, Antwerpen osv... og så Parlamentarium. Noen bilder fra besøket...




Bursdagsmiddag på Sale Pepe Rosmarino, som ligger rett rundt hjørnet for der jeg bor, en sjarmerende liten italiensk restaurant
Sofie kom på bursdagen min og hadde med blomster :-)

Sofie foran Manneken Pis, et skulptur fra engang på 1600-tallet som har blitt en turistattraksjon alle må se.
Grand Place med rådhuset i bakgrunnen, selve episenteret i turist-Brussel


Moulle frites, Belgisk nasjonalrett. Den måtte prøves, her på Chez Leon midt i den travle restaurantgata Rue des Bouchers

Vi er på Parlamentarium, som forteller historien om EU. Sofie prøver å peke på Danmark, men treffer ikke helt...

Man kan mene hva man vil om EU, men opplevelsessenteret deres er flott og imponerende. Men så er også noe av teknologien levert av det norsk Stavanger-firmaet Mediafarm

Man kan være deltaker i et virtuelt parlamentsmøte

Vi fikk med oss Horta-museet. Der var det ikke lov til å ta bilde, men vi snek oss til å ta et bilde ut mot bakhagen. Horta var en kjent belgisk arkitekt som tegnet i art deco-stil. Han tegnet og bygget også sitt eget hjem som nå er blitt museum. Verdt et besøk..

Det ble også tid til en tur til Antwerpen, det tar bare vel en halvtime med tog fra Brussel. Vi var ikke så heldige med været, dvs skikkelig uheldige med styrtregn det meste av tiden vi var der. Men det dugde til shopping. Men vi fikk se Antwerpens kanskje fineste attraksjon, jernbanestasjonen. Den er kåret til verdens fineste jernbanestasjon av et eller annet magasin for den slags. Og som bildet viser er den litt "Harry Potter", i forgrunnen Hermine i Sofies skikkelse
På veien ut fra Parlamentarium er det fotoboks...
Så var det slutt på besøket, Sofie tok bussen fra Place du Luxembourg foran Parlamentet. Takk for besøket Sofie!

mandag 13. juni 2016

Papegøyene i Brussel

Du tror kanskje jeg skal skrive om folk her i Brussel-boblen som går og gjentar det andre har sagt? Av de mange tusen her i Brussel som enten jobber i eller rundt EU-systemet er det nok en del som beskjeftiger seg med det. Det er jo et begrep vi også kjenner fra Norge, og skal beskrive en person som ikke først og fremst bidrar med egen kunnskap eller egne meninger, men som gjentar et innøvd budskap til det kjedsommelige. Vi kjenner typen fra nyhetene - journalisten stiller et spørsmål, og "papegøyen" gir et innøvd svar på noe helt annet. Journalisten forsøker seg på nytt med det samme spørsmålet med en ny vri, mens "papegøyen" svarer akkurat det samme igjen, og sånn fortsetter det...

Det er ikke så lett å få skikkelige bilder av fuglene med mobilkamera. Papegøyene er raske, og det er ikke jeg..

Nei, det er ikke slike papegøyer det er snakk om her. Det er nemlig ordentlige papegøyer i Brussel. De finnes i flere av parkene, og i rundkjøringen Place Guy d'Arezzo i Uccle. Det dreier seg om munkeparakitter, som er en av de to papegøyeartene som bor her i Brussel. De blir opp til 30 cm lange, og har en karakteristisk grønnfarge på ryggen og på hodet. Magen er grålig, og vingene har blåtoner. Til vanlig finnes disse fuglene i Sør-Amerika, men det er altså en koloni her i Brussel også.

Det verserer litt ulike historier om opphavet, men den jeg liker best er om en dyrebutikk som gikk konkurs en gang på syttitallet. I stedet for å ta livet av disse papegøyene, bestemte butikkeieren seg for å slippe ut de han hadde. Og så har de altså overlevd og etablert en stamme her.
Som dere ser på bildet er det et stort reir, og det består av mange små reir. Reiret ligger midt i rundkjøringen. Det er ikke så lett å få skikkelige bilder av fuglene med mobilkamera. Papegøyene er raske (og det er ikke jeg). Men en av dem, sikkert reirsjefen, plasserte seg ved inngangen da vi sto under og prøvde å fotografere. Den holdt høylytt kontakt med fuglene inni, og overvåket oss tydeligvis. Etter en stund stupte den ned mot oss før de brått svingte til side, sikket for å skremme oss vekk. Og gikk gjorde vi..

fredag 10. juni 2016

Integrering på norsk i Belgia

Hyggelig dag i går, først med workshop på KS-kontoret, og så foredrag på Trøndelags Europakontor sin generalforsamling. Foredraget om Integrering og kultursjokk var det Hege Haugvik som holdt. Hun har bodd i Belgia i 15 år, og bor nå i Mons, eller Bergen som det heter på flamsk!

Interessant å høre om hvordan en nord-kvinne møter integreringsutfordringene i et land som, når man ser litt stort på det, ligner ganske mye på vårt. Da blir det litt lettere å forstå hvor krevende det kan være for folk som kommer fra helt andre kulturer å finne seg til rette hos oss.

Hege har også en egen blogg, med navnet C'est la vie - terapeutisk surmuling fra en nordkvinne i utlandet! Verdt å sjekke.

Hege Haugvik, nordkvinne i Mons, forteller om erfaringene med å integreres i Belgia for Trøndelags Brusselkontors generalforsamling i går

 

Helle på besøk

Det har vært mye besøk mens jeg har vært her, representanter fra norske kommuner og fylkeskommuner og forskjellige varianter, og av kolleger fra KS. Det har vært både hyggelig og lærerikt uten unntak. Det er likevel ekstra hyggelig å få besøk av familien, og sist helg var det Helle som var på besøk. Hun var høyt oppe (bokstavelig talt, se bildet) etter å ha kjøpt seg ny leilighet i Westye Egebergsgate på St Hanshaugen i Oslo... Godt å få henne "hjem" igjen etter å ha bodd i Zürich vel et år.

Jeg var en snartur i Oslo forrige uke og fikk da være med opp på takterrassen til Helles nye heim i Westye Egebergsgate. Virkelig byens tak med en fantastisk utsikt og grønne områder rundt, på tross av at det er ti minutter å gå til Karl Johan. Hun overtar 1. august.

Og jeg har fin terrasse i Brussel, og hyggelig med besøk av Helle. Justispalasset i bakgrunnen..


Måtte jo vise Helle Maneken Pis, Brussels turistattraksjon nummer to, etter Grand Place. Noen hadde for anledningen ikledt ham kostyme, noe som visstnok er ganske vanlig.

På cafe og spise vaffel, en av Belgias spesialiteter.
 

Waffels får man ellers nesten over alt i Brussel. Sånne gule vaffelbusser er et vanlig syn rundt i byen. Vanlig har det også blitt med militære vakter, se til venstre for vaffelbilen. Selvfølgelig har dette med terroranslagene å gjøre. Tilstedeværelsen er nok noe trappet ned nå etter hvert, men det er fortsatt mange å se. Dette er et aktuelt diskusjonstema her i Brussel - er det nødvendig og er det hensiktsmessig?



Mye godt øl i Belgia. Her Kvakk, som er et gammelt, tradisjonsrikt og populært blondt øl. Serveres i karakteristiske glass i stativ som på bildet

Nok et vaffelbilde, her på marked i Flagey. En til høyre på bildet som kunne tenke seg vaffelen til Helle tror jeg...

Helle får seg en smoothie av ferske frukter ette eget ønske, fortsatt på marked i Flagey



Så var vi på Magritt-museet. Moro på toalettene der...