mandag 25. april 2016

EFTA-forum

Arbeidslunsj i dag med Guðrún Dögg Guðmundsdóttir fra den Islandske kommuneorganisasjonen i Brussel og Roland Krimm som representerer Sveits' sin tilsvarende organisasjon i Brussel. Det vil si, helt tilsvarende blir det vel ikke med Sveits med sine 26 kantoner, som er temmelig selvstyrte bl.a med til dels egen lovgivning. De kan derfor ikke sammenlignes helt med norske fylker. Organisasjonen heter The Conference of Cantonal Governments.

Fra venstre: selfie-fotografen, Åse Erdal, Stig Bang-Andersen, Guðrún Dögg Guðmundsdóttir og Roland Krimm


Temaet var den neste møte i EØS/EFTA-forum, som skal avvikles på Island i juni.

Forumets formål er å involvere folkevalgte fra lokalt og regionalt nivå fra EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein i aktuelle saker innenfor EØS-avtalen. Dette er saker som ofte angår fylker og kommuner, og det er viktig at kommunesektorens interesser blir ivaretatt overfor EU i disse spørsmålene. Dette gjøres ved å jobbe opp mot Regionkomiteen som EU's offisielle høringsorgan i slike saker, i tillegg til påvirkning overfor EU-kommisjonen  og parlamentet.

Ofte er det snakk om implementering av direktiver. Disse har som regel en eller grad av romslighet i seg, slik at landende selv kan gjøre tilpasninger til eget lovverk, virkelighet og ønsker. Noe annet er det med forordninger. Disse må landene følge slik det er formulert, ofte er dette snakk om standardiseringssaker.

En aktuell sak for tiden er spørsmålet om ny Lov om offentlige anskaffelser, der regjeringen ønsker å sidestille ideelle med kommersielle aktører når det gjelder anbudskonkurranser for eksempel på drift av sykehjem. Regjeringen mener dette følger av EU's direktiv, mens for eksempel Oslo kommune hevder at det er rom innenfor EU's regelverk for å tildele ideelle organisasjoner kontrakter på helse- og sosialområdet uten konkurranse med kommersielle aktører. Hva som er riktig vites vel ikke, men det bør i hvert fall være av interesse å få en avklaring. Ut fra et lokaldemokratiperspektiv vil det være av interesse å kunne bestemme slike spørsmål lokalt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar