søndag 29. mai 2016

En typisk Brusselfamilie...

I går kveld var jeg på besøk hos en typisk Brusselfamilie, Eva Srnova, Jan og Maria, og lille-Jan som hadde lagt seg. Det vil si, en typisk Brusselfamilie tror jeg ikke finnes. For det føreste er det fra gammelt av høy innvandring til Belgia, noe som blant annet har å gjøre med Belgias koloni-historie. I tillegg kommer høy "moderne" innvandring. Og så, på toppen av det, har vi alle byråkratene, politikerne, ekspertene, mediefolkene, lobyistene osv som jobber i eller i tilknytning til EU-systemet.

Hvor mange det er vet jeg ikke om det finnes eksakte tall på. Ifølge EU's egen informasjon er det nå i kommisjonen, rådet og parlamentet ca 44.000 ansatte. I tillegg kommer altså alle dem som jobber i tilknyttede organisasjoner, institusjoner og virksomheter. Og mange av disse har med seg familier, så til sammen utgjør dette en vesentlig del av Brussels befolkning på vel en million mennesker.

Og familien Eva Srnova med mann og barn fra Tsjekkia er en slik familie.

På middag hos Jan, Maria og Eva i går.
Om de er en typisk Brussel-familie kan man vel kanskje ikke si, men de er i hvert fall ganske typiske for sin gruppe. Eva jobber som rådgiver for en Tsjekkisk parlamentariker, og Jan, mannen hennes er med. Han er arkitekt og jobber på en arkitekt-kontor i Charleroi. Det er mange slike familier som bor i Brussel for en periode, for å jobber for eksempel for en parlamentariker. Og en del av dem har med seg familien. Eva og Jan har bodd her i fire år nå, og planlegger i hvert fall tre til. Da går Evas kontrakt ut, men den kan forlenges. Men tilbake til Tsjekkia skal de. De lenger hjem. I tillegg til Maria på ni år har de lille Jan på to år.

Jeg har kjent Eva fra samarbeid med vår tsjekkiske søsterorganisasjon SMOCR gjennom mange år. Hun er nok eksponent for en ny gruppe flinke og godt utdannende unge mennesker som ikke ser landegrensene som hindring for spennende jobber. Og det er jo noe av meningen med unionen, at man skal kunne jobbe i andre land enn sitt eget. På den måten styrkes integreringen, og bidrar til målet om å styrke samarbeid og fred i Europa.

Men så har nok dette også en mer problematisk side ved at det også presser arbeidsmarkedet både når det gjelder lønn og rettigheter. Selv om anstendig arbeidsliv er et satsningsområde i EU, er det store utfordringer her. Her har ikke EU levert godt nok, derfor er også mange misfornøyde med unionen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar