onsdag 22. juni 2016

Frokostmøte: Women and leadership

I dag frokostmøte med temaet Women and leadership. Mitt oppdrag var å fortelle om KS sitt toppledernettverk for kvinner. Utgangspunktet for møtet, som ble arrangert av Wiener Stadtwerke Group, var at kvinner fortsatt er en sjeldenhet i tradisjonelle infrastrukturselskaper, for eksempel innenfor transport og energi. Særlig gjelder det ledende stillinger. Møtet var initiert for å bringe sammen beslutningstakere på politisk nivå med eksperter innenfor disse sektorområdene for å drøfte hva som skal til for å bedre situasjonen.

Etter innledninger fra representanter fra både fra Wiener Stadtwerke, EU-kommisjonen og EU-parlamentet var det drøfting og deling av gode eksempler ut fra disse knaggene; situasjonen i dag, aktiviteter og beste praksis, samt tiltak for oppfølging på EU-nivå, nasjonalt, på virksomhetsnivå. Og til slutt hvilke støtteaktiviteter som trengs. Støtteaktiviteter i denne sammenheng er for eksempel nettverksarbeid og lobbying.

Både i innledningene og i diskusjonen som fulgte ble det vist til erfaringer fra Norge, tydelig at dette er et felt vi har klart å nå lengre enn i de europeiske landene for øvrig. Særlig gjelder dette kvinners deltakelse i yrkeslivet og andel kvinnelige ledere.

Det arbeides på parlamentarisk nivå med å få innført krav om kvotesystemer etter norsk modell både i privat og offentlig sektor, for å sikre representasjon både på styrenivå og i ledende stillinger.

Det var i utgangspunktet en oppfatning om at fedrekvoter i forbindelse med omsorgspermisjon ville kunne hindre menns karriere, og at det derfor ville være mindre interessant for menn. Jeg fortalte om Jens Stoltenberg, som både var leder for Mannsrolleutvalget og tok ut full pappapermisjon - det gikk jo greit med karrieren hans etterpå, både statsminister og generalsekretær i NATO. Det kunne de nesten ikke tro, altså at nettopp han hadde hatt pappaperm...

Men det å ta pappaperm gir heller ingen garanti... selv har jeg hatt pappaperm tre ganger og har ikke en gang vært statssekretær...

Disse deltok:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar