fredag 10. juni 2016

Regiondirektørene i KS på besøk i Norges EU-delegasjon

 
Vi fikk møte både ambassadør Oda Sletnes og informasjonssjefen for delegasjonen, Wera Helstrøm. I tillegg fikk vi god tid med "vårt" råd, Regional- og kommunalråd Eivind Lorentzen. Et av hovedtemaene var den nye runden med EØS-midler.

Norge, Island og Liechtenstein skal i perioden 2014-2021 bidra med 2,8 milliarder euro til sosial og økonomisk utjevning i Europa gjennom EØS-midlene. Dette er den tredje programperioden for EØS-midlene siden EØS-avtalen ble inngått i 1994. I den nye perioden vil Norge prioritere klima- og miljøtiltak, fremme av økonomisk vekst og konkurransekraft, og arbeid for et inkluderende Europa.

Regjeringen har valgt ut fem hovedprioriteringer for den nye programperioden.

Regiondirektørene i KS på besøk i EU-delegasjonen. Her på taket av Norway House med EU-kommisjonen i bakgrunnen. Fra venstre; Trond Lesjø, Jan Erik Innvær, Eva Lian, Tom Mikalsen, Signe Pape, Geir Runar Johannessen, Helene Arholm, GB, Jan Inge Tungesvik, Ole Gunnar Kjøsnes og Regional- og kommunalråd ved EU-delegasjonen, Eivind Lorentzen.


Gjengen foran EU-kommisjonen, som best kan sammenlignes med regjeringen.  
Kommisjonen har som oppgave å forberede saker og stille forslag til Rådet og Parlamentet. Kommisjonen har også en betydelig egen vedtaksmyndighet. Dessuten er det Kommisjonens oppgave å overvåke at all EU-lovgivning overholdes av medlemslandene. Kommisjonen er satt sammen av et kollegium av 28 kommissærer, en kommissær for hvert medlemsland, og ledes av en president. Kommisjonspresidenten velges av Det europeiske råd, men skal gjenspeile resultatet av Europaparlamentsvalget hva gjelder politisk tilhørighet. Jean-Claude Juncker fra Luxembourg tiltrådte 1. november 2014. Administrativt består Europakommisjonen av 36 generaldirektorater og tjenesteavdelinger. Kommisjonens oppgave er å fremme lovproposisjoner og sette dem ut i livet. Kommisjonen skal uavhengig fremme det beste for Unionen som en helhet, og får således ikke motta instruksjoner fra medlemslandene.


Litt tid til det sosiale ble det også. Noen spiser Moule frites, blåskjell med pommes frites, som er Belgias nasjonalrett. Her på L'Ultimo Atome i Boniface, Ixelle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar