mandag 13. juni 2016

Papegøyene i Brussel

Du tror kanskje jeg skal skrive om folk her i Brussel-boblen som går og gjentar det andre har sagt? Av de mange tusen her i Brussel som enten jobber i eller rundt EU-systemet er det nok en del som beskjeftiger seg med det. Det er jo et begrep vi også kjenner fra Norge, og skal beskrive en person som ikke først og fremst bidrar med egen kunnskap eller egne meninger, men som gjentar et innøvd budskap til det kjedsommelige. Vi kjenner typen fra nyhetene - journalisten stiller et spørsmål, og "papegøyen" gir et innøvd svar på noe helt annet. Journalisten forsøker seg på nytt med det samme spørsmålet med en ny vri, mens "papegøyen" svarer akkurat det samme igjen, og sånn fortsetter det...

Det er ikke så lett å få skikkelige bilder av fuglene med mobilkamera. Papegøyene er raske, og det er ikke jeg..

Nei, det er ikke slike papegøyer det er snakk om her. Det er nemlig ordentlige papegøyer i Brussel. De finnes i flere av parkene, og i rundkjøringen Place Guy d'Arezzo i Uccle. Det dreier seg om munkeparakitter, som er en av de to papegøyeartene som bor her i Brussel. De blir opp til 30 cm lange, og har en karakteristisk grønnfarge på ryggen og på hodet. Magen er grålig, og vingene har blåtoner. Til vanlig finnes disse fuglene i Sør-Amerika, men det er altså en koloni her i Brussel også.

Det verserer litt ulike historier om opphavet, men den jeg liker best er om en dyrebutikk som gikk konkurs en gang på syttitallet. I stedet for å ta livet av disse papegøyene, bestemte butikkeieren seg for å slippe ut de han hadde. Og så har de altså overlevd og etablert en stamme her.
Som dere ser på bildet er det et stort reir, og det består av mange små reir. Reiret ligger midt i rundkjøringen. Det er ikke så lett å få skikkelige bilder av fuglene med mobilkamera. Papegøyene er raske (og det er ikke jeg). Men en av dem, sikkert reirsjefen, plasserte seg ved inngangen da vi sto under og prøvde å fotografere. Den holdt høylytt kontakt med fuglene inni, og overvåket oss tydeligvis. Etter en stund stupte den ned mot oss før de brått svingte til side, sikket for å skremme oss vekk. Og gikk gjorde vi..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar